t&f: +90 242 334 05 75 |
Hawler Botanical Garden

Hawler Botanical Garden

Hawler Botanical Garden

Yöntem Yapı, Kuzey Irak bölgesel yönetiminin 2012 yılında bölgesel ve kültürel gelişim göstergesi olabilecek en büyük projelerinden biri olan ‘Hawler(Erbil) botanical garden’ projesi uluslararası 12 firmanın katıldığı yarışma projeleri içerisinden 1nci seçilerek projeyi üstlenmeye hak kazanmıştır. Bu projenin hayata geçirilmesinde de yüklenici olma hedefi ile geniş bir proje ekibi oluşturmuş ve çalışmalarına başlamıştır. Proje alanı toplam 550.000 m2 olup, stratejik ve bütçesel açıdan Erbil valiliğinin ve devletin en önemli projelerinden biridir.

Proje konusu ‘botanik park’ olmasına karşın bu alanın ulusal ve uluslararası bir cazibe noktası olması hedefi ile proje alanı 3 ana bölümde değerlendirilmiştir.

Cazibe merkezi;

-Giriş binasından itibaren geniş bir karşılama meydanı sonunda alana ve şehre hakim bir noktada bir merkez bina,

-Binanın yakınında çok amaçlı bir amfi tiyatro,

-Toplam 8-10.000 m2 taban alanı olan tropik sera,

-Uluslarası boyutlarda bir herbarium ve tohum bankası

-Eğitim ve yönetim amaçlı kullanılabilecek bir yönetim binası

Tematik bahçeler;

-Osmanlı bahçesi (lalezarlar, Gülizarlar, kameriyeler, şadırvan, fıskiyeli havuz ve bedesten tarzı kapalı bir avlu içerisinde alışveriş birimlerinden oluşmaktadır)

-Rönesans bahçesi (İngiliz, Fransız ve İtalyan bahçelerinden esinlenilerek Rönesans döneminde Avrupanın çeşitli kentlerinde yapılmış kraliyet bahçelerini ve meydanlarını hissettiren büyük bir alana ayrılmıştır, alanın topoğrafyası nedeniyle bir vadi içerisinde teraslamalar ile birbirinden farklı bir çok manzarayı, havuzları bitkileri ve oturma alanları gibi unsurlarla donatılmıştır.

-Japon bahçesi, (klasik japon bahçeleri gibi, bitkinin, suyun, taşların ve kayaların bütününü oluşturduğu bir doğa parçası olarak tasarlanmıştır)

-Tarımsal üretim alanı (aromatik bitkiler, meyveler, üzümler ve bunun gibi tarımsal çalışmaların örneklendiği bir tarım alanının yanı sıra; haftanın belli günleri burada üretilen ürünlerin satıldığı bir organik pazarı da bulunan, ailelerin çocukları ile birlikte eğitim ve alışveriş amaçlı gezebilecekleri bir bölüm)

-Akdeniz bahçesi, (içerisinde 8.000m2 bir eko-göletin de yer aldığı, liman kahvesi olarak tasarlanan bir kafeteryası ile oturma-dinlenme ihtiyacına da karşılık verebilecek bir konsept ile çok geniş bir coğrafyaya yayılmış Akdeniz bitki örtüsü çeşitliliğine de büyük bir alan ayrılarak gösterilmeye çalışıldı.

Bitki koleksiyonu alanları;

-Akdeniz, (liman kahvesi konsepti ve akdenizin geniş coğrafyasında yetişen bitkiler)

-Afrika, (Kgotla evi ve ot bahçeleri ile kuzey afrika ve çöl bitkileri)

-Amerika, (kuzey ve güney Amerika bitkileri, çöl bitkileri)

-Asya, (Han çadırı konsepti ve orta ve doğu asya bitkileri)

-Pavilyonlar, (4 ayrı pavilyonda özel iklimlendirme ve güneş kırıcıların kullanılması ile 4 farklı egzotik bitki koleksiyonu ve 1 pavilyonda orkide ve kelebek türleri sergilenmesi)

Fidanlık (Nursery);

-Alanda yaklaşık 35.000 m2 yer ayrılan fidanlık bölümünde parkın genel bakımının yanı sıra, bitki üretimi ve satışı, deneysel üretimler, fide ve tohum üretim ve satışı amaçlanmaktadır.